MUDI SÄRMÄ

FI & EE MVA FI RTVA TLNW-19 TK2 BH PAIM-T Mustapippurin Akateeminenvartti

KoiraNet

Syntynyt: 6.9.2015

Säkä: 41 cm

Paino: 12 kg

Terveys

Lonkat: B/B

Kyynärät: 0/0

Selkä: LTV0, VA0, SP0

Polvet: 0/0

Silmät: terveet

MyDogDNA terveysindeksi: 113

Särmä on sinisen värin kantaja (D/d)

Harrastukset:

  • Agility: Medi3, 1xSERT-A
  • TOKO: TK2, VOI1
  • Rally-toko: FI RTVA
  • Näyttelyt: FI & EE MVA, TLNW-19
  • Paimennustaipumustesti suoritettu hyväksytysti
  • PK-lajit: BH-koe suoritettu, kesäisin treenataan FH-jälkeä.
  • Koiratanssi: mölli

Luonne:

Särmä on luonnetestattu pistein 156+++

Toimintakyky +1b Kohtuullisen pieni

Terävyys +1a Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua

Puolustushalu +1 Pieni

Taisteluhalu +2a Kohtuullinen

Hermorakenne +1a Hieman rauhaton

Temperamentti +1 Erittäin vilkas

Kovuus +3 Kohtuullisen kova

Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, Luoksepäästävä, avoin

Laukauspelottomuus +++ Laukausvarma

Särmän luonnetesti video.

Lisää videoita ja kuvia särmästä löydät meidän instagram sivulta @mudipoodle

Särmä on tullut minulle harrastuskaveriksi. Särmä on täyttänyt kaikki odotukseni moipuolisena harrastuskaverina. Särmä palkkautuu lelulla, namilla ja kehuistakin ilahtuu. Lempi palkka on kuitenkin vinkupallo. Särmä on perusahne, nappuloillakin jaksaa treenata, mutta kyllä eron huomaa, kun tarjolla on jotain vähän parempaa herkkua.

Särmässä ihailen erityisesti sen omaa vireensäätelykykyä. Agilityssä mennään korkeilla kierroksilla ja maltillisemmissa lajeissa, kuten tokossa ja rally-tokossa Särmä osaa tehdä matalammassa vireessä keskittyneesti. Näissä lajeissa palkattomuus saa särmän enemminkin laskemaan virettä, kuin nostamaan ylikierroksille. Tokossa ääntelyn kanssa ei ole ollut mitään isompaa haastetta, intohaukahduksia tulee helposti lähetyksissä, mutta muutoin malttaa tehdä mukavan hiljaista työtä.

Arjessa Särmä on varsin vaivaton. Sillä ei ole juurikaan rodussa esiintyvää terävyyttä, joka tuli ilmi myös luonnetestissä. Särmän perusluonne on kiltti ja sosiaalinen. Särmä näkee maailman lähtökohtaisesti hyvänä ja mukavana paikkana. Ihmisiä kohtaan Särmä on avoin, useimmiten tervehtii ihmisiä, jopa liian innokkaasti. Särmä elää vanhemman nartun kanssa ja on omaksunut omassa laumassa paikkansa lauman pohjalla. On myös vieraita koiria kohtaa nöyrä. Ei lähde haastamaan riitaa ja pyrki välttämään kaikenlaista konfliktia. Särmän voikin päästää vapaasti touhuamaan koiran kuin koiran kanssa.

Särmä nauttii ihmisen kanssa tekemisestä ja usein kotona tuokin leluja leikitettäväksi. Muuten Särmä viihtyy omassa rauhassa. Särmä ei ole mikään sylikoira. Sietää kyllä käsittelyä ja kiltisti on halittavana, mutta heti luvan saatua poistuu paikalta. Itse ei juurikaan rapsutuksia tule kerjäämään. Vaikka saisi sängyssä nukkua, haluaa pääasiassa mielummin olla sängyn alla nukkumassa omassa rauhassa.

Vaikka mudit ovat haukkuherkkä rotu ei Särmä arjessa hauku paljoa. Elää kerrostalossa ongelmitta. Särmä lenkilläkin haukkuu vain leikkiessään. Perus remmilenkit sujuu täysin hiljaisesti. Särmällä ja mudeilla yleisesti haukkuminen on kytköksissä kierrosten nousuun. Arjen ärsykkeet ei Särmän kierroksia nosta, toisin on agility ympäristössä, missä ääntä sitten lähtee enemmänkin. Vaikka Särmä ei arjessa juurikaan hauku, on sillä paljon asiaa, jota se juttelee erilaisilla örinöillä ja muilla äänillä. 

Särmä on toistaiseksi ollut äänivarma. Ei pelkää ukkosta, ilmotuksia tai muitakaan kovempia ääniä. Luonnetestissä myös todettu laukausvarmaksi.  Vanhempana liikkuu hyvin kaikilla alustoilla. Pentuna kuitenkin jännitti mm. rappusia. Enää ei rappuset ole ongelma. Särmä rakastaa kiipeilemistä erillaisille korokkeille ja käyttää korppaansa hyvin. Särmä muuttuu kuitenkin jännittyneeksi jos ei saa olla omilla jaloillaan korokkeiden päällä (esimerkiksi hoidettavana, jos pitäisi maata pöydällä kyljellään). Lattialla samaa ongelmaa ei ole.